živé vysíláníživé vysílání ohlásit závaduohlásit závadu počasí webkamera virtuální prohlídky

Revitalizace uliční zeleně

ilustrační foto: Revitalizace uliční zeleně

Vážení občané, asi jste již postřehli, že proběhlo kácení stromořadí v ulicích Riegrova a Nerudova. V těchto ulicích došlo k pokácení uličního stromořadí tvořeného hlohy. Všechny tyto hlohy byly již staré, polosuché a nevzhledné stromy, na kterých se pravidelně prováděl hlavový řez. Na kmenech byl patrný výskyt dutin a na bázi i v korunách hniloba. U těchto jedinců docházelo k vylamování hlav, ale i k samovolným vývratům stromů. V tuto chvíli se již jednalo o provozně nebezpečné jedince, kteří v případě vylomení hlav ohrožovali zdraví a životy procházejících osob. Důkazem špatného zdravotního stavu stromů byl i opad listí již v průběhu letních měsíců. 

Aktuálně probíhá kácení stromořadí tvořeného javory v ulici Palackého. V této ulici je plánovaná rekonstrukce komunikace a v rámci této akce dojde i k obnovení stromořadí. I v tomto případě se jednalo již o staré a polosuché jedince, udržované pravidelně hlavovým řezem. I přes jejich pravidelný ořez javory zasahovaly do komunikace. I zde je patrný výskyt dutin na kmenech. Opět docházelo k vylamování hlav a tím bylo ohroženo zdraví a životy osob, které se pohybovaly po chodnících. 

Vážení občané, věřte mi, že nikdo nekácí rád, ale stejně jako každá věc má nějakou životnost, i stromy mají svou životnost a v případě těchto jedinců již byla téměř naplněna. Rozhodně nechceme, aby došlo k nějakému neštěstí, a proto jsme přistoupili k tomuto velmi nepopulárnímu kroku, neboť Vaše bezpečnost je pro nás na prvním místě. Nemusíte mít však strach, že by ulice zůstaly bez zeleně. V tuto chvíli se již zpracovává projekt revitalizace uliční zeleně a za pokácené stromy bude provedena náhradní výsadba. Výsadba by měla probíhat na podzim. Pevně věřím, že Vám nově zasázené stromy budou dělat stejnou radost, jakou Vám přinášely stromy původní. 

Pro ilustraci, jak na tom dané stromy zdravotně byly, přikládám několik fotografií.

Ing. Sandra Jirková
životní prostředí
 

Fotogalerie: kácení stromů

Tento text připravil/a: Milena Moravcová Zveřejněno: 04. 03. 2024